3 maart 2020

Geschiedenis

Fusie
KV Refleks is de enige korfbalvereniging van Rijswijk. Refleks bestaat pas sinds 1995 en is voortgekomen uit de fusie tussen de verenigingen KVR (Korfbal Vereniging Rijswijk) en ODS (Ontwikkeling Door Sport). Met het samengaan van de twee, relatief kleine, verenigingen ontstond een bredere basis waar vanuit een goede opbouw binnen de vereniging tot de mogelijkheden ging behoren.

Enkele jaren voor de fusie zijn beide verenigingen verhuisd van de Lange Kleiweg naar Sportpark Irene, aan de Schaapweg te Rijswijk. Het nieuwe clubgebouw was oorspronkelijk neergezet om de twee verenigingen te huisvesten. Na de fusie is de tussenmuur weggehaald waardoor er één grote kantine werd gevormd.

Visie 2005
Middels het ambitieuze plan ‘Visie 2005’, speciaal ontwikkeld voor en door Refleks, werd zowel het individuele als het collectieve niveau binnen de algehele jeugdafdeling naar een hoger plan getild. De resultaten hiervan waren de afgelopen jaren grandioos te noemen waardoor diverse eerste jeugdteams inmiddels in de hoogste klassen vertoeven. Maar ook bij de lagere teams in iedere leeftijdscategorie is duidelijk een ontwikkeling zichtbaar waardoor de aansluiting met de eerste teams steeds kleiner wordt.

Hoofdklasse-korfbal
refleks
Er werden sinds de oprichting in 1995 direct bijzondere resultaten neergezet. Werd het eerste seizoen zowel door Refleks 1 alsmede Refleks A1 de finale bereikt van de Haagsche Courant Cup, een jaar later promoveerde Refleks 1 in een rechtstreeks duel met Futura 1 zowel in de zaal als op het veld naar de Overgangsklasse. Geschiedenis werd echter pas echt geschreven in 1999 na een zinderende driekamp met het Haagsche Achilles en LDODK uit Friesland. Refleks werd kampioen in de Overgangsklasse en voor het eerst in de clubhistorie werd er hoofdklasse-korfbal gespeeld in Rijswijk!!

geschiedenis refleks

Het hoofdklassejaar was een jaar om nooit te vergeten. Refleks redde het net niet, maar toch werden er diverse punten binnen gehaald tegen gerenommeerde tegenstanders. De jaren erna schommelde het vlaggenschip tussen de overgangsklasse en de 2e klasse heen en weer, met diverse kampioenschappen (en degradaties) tot gevolg. In het jubileumjaar 2020 komt het 1e uit in de 1e klasse en het 2e in de reserve 1e klasse.

Refleks-jeugd

In de tussentijd liet ook de Refleks-jeugd van zich horen. In 2009 behaalden de jeugdspelers van Refleks B1 het kampioenschap in de eerste klasse. Deze titel maakte de weg vrij voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap voor B-jeugd, dat dat jaar in Barendrecht werd gehouden. In 2010 en later weer in 2020 bereikte de jeugd van Refleks A1 zelfs de Overgangsklasse, het op 1 na hoogste landelijke niveau. Ook de jongere jeugd bleef ontwikkelen, waarbij zowel in de D als C leeftijdscategorie de hoofdklasse bereikt werd en diverse kampioenschappen behaald werden.


geschiedenis refleks

In al die jaren dat Refleks bestaat heeft het een solide ledenbasis van rond de 300 leden. De vereniging heeft een goede bezetting van de bestuurs- en vrijwilligersfuncties.

 

geschiedenis refleks

Naast korfballen heeft Refleks sinds 2015 ook een Kombifit programma. Hier bieden we G-Korfbal en Bowls aan.

Toekomstvisie
Refleks wil zich in de toekomst steeds meer gaan richten op het gezonde aspect van sport. Of het nu gaat om de jongste Kangoeroe of de oudste senior, iedereen is het met ons eens dat sporten bijdraagt aan een gezonde levensstijl.

 

geschiedenis refleks