Welkom op de pagina over de schreidsrechterszaken van Refleks! Leuk dat je interesse hebt om een wedstrijd te fluiten! Op deze pagina vindt je alle relevante informatie en links die je nodig hebt voor het fluiten van een korfbalwedstrijd. Veel plezier en succes op het veld!
Algemene informatie en verplichtingen
Voor iedereen die actief betrokken is bij onze mooie sport, zoals spelers, coaches en scheidsrechters, is het van belang dat diegene de spelersregels van korfbal goed kent. Verenigingen hebben hierbij de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun leden de spelregels goed kennen. Dit zal namelijk zorgen voor meer acceptatie tijdens de wedstrijd en daardoor een positiever sportklimaat creëren. Om aan te tonen dat je de kennis over de spelregels van korfbal goed beheerst, kun je je spelregelbewijs halen. Dit kun je doen via de website KorfbalMasterz.
Op Korfbalmasterz vind je alles wat je nodig hebt om op een leuke manier de spelregels te oefenen. Je leert de spelregels beter begrijpen door foto’s en video’s met herkenbare spelsituaties. Je leert de situaties in een wedstrijd beter te herkennen én begrijpt de beslissingen van de scheidsrechters beter. Nadat je hebt geoefend met verschillende oefentoetsen, kun je via KorfbalMasterz ook het examen maken. Daarvoor moet je wel ingelogd zijn met je mijn.korfbal.nl account. Als je dit examen haalt heb je officieel je spelregelbewijs (digitaal) binnen.
De bond verwacht dat leden vanaf 14 jaar oud hun spelregelbewijs halen via KorfbalMasterz.
Spelregels en spelregelwijzigingen
De meesten zullen de belangrijkste regels van korfbal wel weten. Toch is er nog vaak genoeg onduidelijkheid over de precieze invulling van deze spelregels. Wat valt er nou onder lopen met de bal, wanneer is iets verdedigd, en wat is het verschil tussen een spelhervatting, vrije bal en een strafworp? Om dit duidelijk te maken publiceert het KNKV geregeld een nieuwe versie van het spelregelboekje. Daar staan alle geldende spelregels over de sport in en worden deze duidelijk uitgelegd. Dit spelregelboekje is altijd handig om voorafgaand aan het fluiten van een wedstrijd nog even door te kijken, ook als je al je spelregelbewijs hebt.
Bij de E- en de F-jeugd wordt er een andere vorm van korfbal gespeeld, namelijk het zogeheten 4-Korfbal, waarbij er in teams van vier tegen elkaar wordt gespeeld. Het doel hiervan is het bevorderen van het spelplezier onder de jongste jeugd. Om dit de realiseren gelden er voor het 4-Korfbal echter wel andere regels dan bij de normale spelvorm. Deze aangepaste regels voor het 4-Korfbal zijn via deze link na te lezen.
Ook vinden er ieder jaar spelregelwijzigingen plaats, om op die manier het spel nog aantrekkelijker te maken voor spelers, trainers en toeschouwers. Deze worden bekend gemaakt in het eerder benoemde spelregelboekje. Om een duidelijk overzicht te geven welke spelregelwijziging ieder jaar van toepassing zijn, zet de bond deze wijzigingen ook duidelijk op haar eigen website. De spelregelwijzigingen van 2024 zijn te lezen via deze link, onder het spelregelboekje van 2024.
Praktische informatie
Naast dat je als scheidsrechter de spelregels moet kennen, is het ook van belang dat je weet op welke hoogte bijvoorbeeld de palen staan, hoe groot het veld is en hoelang de wedstrijd duurt. Al deze onderdelen staan duidelijk beschreven in de tabel van het KNKV, met daarin de spelbepalingen per leeftijdscategorie.
Ook publiceert het KNKV ieder jaar het competitieschema voor het gehele seizoen. Dit is handig, aangezien je daarin precies kunt zien in welke weekenden er per klasse gespeeld wordt en in welke weken je dus vrij bent. Het competitieschema voor het seizoen 2024-2025 is te zien via deze link.
Wedstrijdzaken-app
Om een wedstrijd te kunnen fluiten, heb je de KNKV-app nodig, ook wel Sportlink genoemd. In deze app staan de programma’s, de uitslagen en de standen van alle teams. Zonder de KNKV-app kun je een uitslag van een wedstrijd niet officieel vastleggen. Het downloaden van de app kan gewoon via de App – of Play Store. Nadat je de app geopend hebt kun je eenvoudig een account aanmaken en deze aan een club koppelen. Op die manier kun je op het digitale wedstrijdformulier worden toegevoegd als scheidsrechter.
Zodra je bij een wedstrijd bent toegevoegd als scheidsrechter, komt deze op je home-pagina in de app te staan. Wanneer je vervolgens op de wedstrijd klikt zie een uitgebreide weergave met de belangrijkste informatie over de wedstrijd, zoals hoe laat en waar er gespeeld wordt, op welk veld, welke competitie het is, hoeveel spelers er minimaal en maximaal in de basis moeten staan en wat de tijdsduur van de wedstrijd is. Ook zie je onderaan het scherm een knop staan met daarop ‘Digitaal wedstrijdformulier’. Door op die knop te klikken kom je bij het officiële gedeelte van de wedstrijd. Hier geven de coaches voorafgaand aan de wedstrijd hun opstellingen door. Deze kun je vervolgens bekijken om te zien of ze allebei kloppen en ze vervolgens goedkeuren. Doe dit ook bij aanvang van de wedstrijd. Na afloop van de wedstrijd kun je vervolgens invoeren wat de uitslag is geworden, of er nog kaarten zijn uitgedeeld en wat de wissels van ieder team waren. Dit laatste wordt meestal door de coaches zelf gedaan, maar check wel ook weer altijd of de wissels die zijn ingevoerd kloppen. Als al deze gegevens zijn ingevuld kun je de wedstrijd vastleggen en wordt hij officieel ingediend bij de bond. Zorg er altijd voor dat alle gegevens op het digitaal wedstrijdformulier volledig kloppen, want zodra de wedstrijd officieel is vastgelegd, kun je er geen aanpassingen meer aan maken.